New Page 1

Selamat Datang ke Blog Mama Moden

Related Posts with Thumbnails

05 April 2010

Jenis-jenis Gemok.....

Assalamualaikum.....


Jenis-jenis kegemukan

Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus beratus ideal. Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan. Maka akan menyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian bahagian tertentu badan.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

GEMUK AIR :
Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.


Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

GEMUK ANGIN :

Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.

Mudah mendapat sakit kepala.

GEMUK DAGING :

Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasa pejal dan padat.

Badan berasa berat dan pejal.

Mudah penat apabila melakukan tugas harian.

Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.


3 ulasan:

kakcikseroja berkata...

Adoi... kakcik ni gemuk yang dah tak mahu turun... sakit pun, makan tetap berselera.. :)

MaMa MoDeN berkata...

salam kak cik,
tak apalah gemok kak cik asal sihat...

june ni dlm usaha nak kuruskan badan sikit sebab badan dah mula rasa lain macam... bukan nak kurus sbb nak cantik je.. kita semakin tua, apalah sgt cantik tu.. lama2 bkedut juga...

klu gemok tapi sihat xder penyakit.. layan jer... hehehehe

mamasyafi berkata...

Huhu...betul gemok tak semestinya sakit..orang kurus pon sakit...
Yang penting sihat...tp semua maklum risk fsktor bila obes lagi prone kepada penyakit 3 serangkai...

Saya ada share di blog sy bagaimana fish oil membantu untuk sihat

www.mamasyafi.wordpress.com